Vragen? (088) 311 1200

Opleiding tot roostermaker

Tijdens de opleiding worden de basisvaardigheden van het roosteren en clusteren bijgebracht. De opleiding staat zeer dicht bij de praktijk. Met behulp van deze opleiding wordt de (toekomstig) roostermaker direct naar een hoger kennisniveau gebracht, waardoor het maken van roosters en het doen van roosterwijzigingen een stuk gemakkelijker zal verlopen.
Direct aanmelden
  • Niveau Basis
  • Studiebelasting 18 uur
  • Certificaat Ja
  • Locatie Hoogeveen / Breukelen
  • Brochure Download

Software

Supportwijs logo beeldmerk

Doelgroep

Roostermaker

Inhoud

De opleiding tot roostermaker bestaat uit twee trainingsdagen waarin vier modules behandeld worden. De theoretische kennis die nodig is voor de dagelijkse praktijk als roostermaker wordt afgewisseld met oefeningen en casussen die inzicht geven in het maken van roosters en wat daarbij belangrijk is. De opleiding tot roostermaker is geen softwaretraining. Wel worden de belangrijkste kenmerken van de meest gebruikte softwaresystemen besproken. Hieronder vindt u meer informatie over de inhoud van de vier modules.

Data

  • maandag 26 september en 10 oktober 2022 van 9.30-16.00 uur – Breukelen

Studiemateriaal

Alle studiematerialen zijn inbegrepen. Bij aanvang van de eerste opleidingsdag worden readers verstrekt waarin de stof en opdrachten zijn verwerkt. Het meenemen van een laptop tijdens de opleidingsdagen is niet noodzakelijk en heeft geen meerwaarde.

Kosten

De kosten voor de tweedaagse opleiding bedragen € 595,- (vrijgesteld van BTW). Dit is inclusief cursusmateriaal, lunch en certificaat van deelname. Wanneer de cursus noodgedwongen door Corona maatregelen online wordt aangeboden, bedragen de kosten € 495,- (vrijgesteld van BTW).

Inhoud modules

Module 1: Introductie in roosters maken

In de module “Introductie in roosters maken” maakt de onervaren roostermaker kennis met het roostervak. De roostermaker leert onder andere de basistermen die bij het roosteren gehanteerd worden. Na het volgen van deze module weet de roostermaker wat van hem verwacht wordt en met welke taken en collega’s hij te maken kan krijgen.

Module 2: Basisroosters maken

In de module “Basisroosters maken” leert u waar u mee te maken krijgt bij het maken van basisroosters. De stappen om te komen tot een goed rooster worden uitgebreid besproken. Een ander belangrijk onderdeel van deze module is het inventariseren en interpreteren van gegevens. Aan de hand hiervan kunnen eventuele ontstane problemen in het rooster geanalyseerd en voorkomen worden. De cursisten krijgen hierbij veel tips en oefenen uitgebreid met casussen.

Module 3: Clusteren

In de module “Clusteren” leert u wat clusteren is en hoe u het beste cluster maakt. Goede clusters zijn de basis voor een acceptabel rooster. U ontdekt aan de hand van diverse casussen welke talloze mogelijkheden er zijn om te komen tot de beste clusteroplossing.

Module 4: Roosterwijzigingen en onderwijstijd berekenen

In de module “Roosterwijzigingen en onderwijstijd berekenen” leert u waar u aan moet denken bij het maken van roosterwijzigingen. Zowel de handelingen bij dagelijkse roosterwijzigingen als basisroosterwijzigingen worden besproken. Bovendien komt het thema onderwijstijd berekenen uitgebreid aan bod. U leert onder andere de actuele regels (opgesteld door de Inspectie van het onderwijs) toe te passen, zodat u op een correcte wijze onderwijstijd kunt berekenen.

Supportwijs - ReferentiesWat zeggen onze klanten?

Supportwijs - Referenties
"Op zoek naar een nieuwe baan leek mij het vak roostermaker erg leuk. Ik ben hiervoor de opleiding tot roostermaker gaan volgen bij Supportwijs. Deze kennismaking met het vak roostermaker heb ik met veel plezier gevolgd en besloten alles op alles te zetten om roostermaker te worden, met succes! Ik werk nu sinds 2013 met veel plezier aan de roosters van “mijn” school."
Patrick (cursist)
"De cursus roostermaken was niet alleen informatief en uitgebreid maar gaat ook in op praktijksituaties. Heel veel toepasbare informatie. Geschikt voor zowel roostermakers als aankomend roostermakers. En je kunt alles nalezen in een heel uitgebreide en goed verzorgde lesbinder. Als roostermaker uit een heel andere branche heb ik door het volgen van deze cursus het zelfvertrouwen gekregen te solliciteren als roostermaker op scholengemeenschappen."
Annelies (cursist)
"Een leuke goed verzorgde cursus roostermaker heb ik in april gevolgd. De modules zijn duidelijk en overzichtelijk met goede uitleg en opdrachten die we tijdens de cursus hebben gemaakt. Ook de uitleg door de cursusleider is goed en prettig. Ik wilde wat meer weten over het vak roostermaker en of dat iets voor mij zou zijn en dat is zeker gelukt."
Annemieke (cursist)
"Van tevoren had ik nooit gedacht dat ik het zo leuk zou vinden, maar deze opleiding is een echte aanrader. De cursusleidster heeft kennis van zaken en kan helder en duidelijk lastige zaken uitleggen. Het is veel informatie die je in 2 dagen krijgt, maar voor mij was het goed te doen. Wat mij betreft hadden het zelfs wel meer dan 2 cursusdagen mogen zijn, zo interessant was het. Ik had nog wel veel meer willen oefenen en uitproberen. Dus voor iedereen die houdt van leuke vraagstukken en puzzelen, zeker doen!"
Lonneke (cursist)
"Ik heb veel van deze 2-daagse cursus geleerd. De uitleg en voorbeelden waren duidelijk. Ik kreeg een beter beeld van het beroep van de roostermaker en hoop deze in de praktijk binnenkort te kunnen toepassen. Heel informatief, praktisch en nuttig voor geïnteresseerden in het maken van roosters binnen het onderwijs."
Maya (cursist)
"De cursus tot roostermaker was leuk, informatief, praktisch en zeer goed te volgen. Vanaf de basis wordt het vak als roostermaker uitgelegd en worden er oefeningen aangeboden om te ontdekken hoe je de theorie in de praktijk kunt brengen. Alles is goed na te lezen in een vier goed beschreven modules. Echt een aanrader als roosteren je passie is!"
Ellen (cursist)
"Door de Opleiding tot Roostermaker heb ik een totaal beeld gekregen van het vak roostermaker. Het leek bij de start erg complex en aan het einde van de cursus was het voor mij begrijpelijk en hanteerbaar."
Frank (cursist)
"De cursus tot roostermaker zat goed in elkaar, was goed gedocumenteerd, leerzaam en alles werd in een plezierige setting toegelicht en uitgelegd. Een leuke cursus waarbij me in ieder geval duidelijk is geworden dat er erg veel bij komt kijken, maar doordat alle informatie op papier staat is het allemaal na te lezen. Het rooster maken leek me al lange tijd interessant, maar nu hoop ik dat er mijn werk van kan maken!"
Anna (cursist)
"In twee dagen tijd krijg je een helder beeld van het vak roostermaker. De kaders worden geschetst, een stappenplan aangereikt en handige tips worden gegeven. Zeer waardevol voor de startende roostermaker!"
Jolanda (cursist)
"Eind januari en begin februari heb ik bij Supportwijs de cursus Roosters Maken gevolgd. De cursusleider heeft een gedegen kennis van zaken en kon dit op professionele en enthousiaste wijze overdragen op de cursisten. Als beginner heb ik veel basiskennis opgestoken."
Jasper (cursist)
"De tweedaagse opleiding tot roostermaker heb ik als heel leuk, nuttig en gezellig ervaren. Rondom de cursus was alles goed georganiseerd: de locatie, de tijden, de modules, en een heldere uitleg. Ik heb echt wat opgestoken over het hoe en wat van het roostermaken zonder een roosterprogramma. Het is handig als je onderwijskundige achtergrond hebt, maar ook zonder kun je een heleboel leren."
Caroline (cursist)
"Vorig jaar september volgde ik een cursus roostermaker bij Supportwijs. De cursusleider geeft op een heldere manier les, weet de bijzaken van de hoofdzaken te scheiden en richt zich tot de kern van de zaak, zonder overbodige 'verkooppraatjes'. Ik zou een ieder aanbevelen bij Supportwijs een cursus te volgen, dan wel hun advies in te winnen op het gebied van roostering en plannen."
Karin (cursist)
"Ik heb de cursus voor Roostermaker bij Supportwijs gevolgd, en ben daar zeer tevreden over. Er wordt door haar heel duidelijk uitgelegd wat er allemaal komt kijken om een rooster in elkaar te zetten en wat er van een roostermaker verwacht kan worden. Ook was er voldoende ruimte voor vragen en werd alles duidelijk beantwoord en uitgelegd."
Margrith (cursist)
"Ik heb een cursus roostermaker gevolgd bij Supportwijs gegeven. Een hele duidelijke, informatieve heldere cursus voor beginnende roostermakers."
Marie-José (cursist)
"Na lange tijd met het idee gespeeld te hebben om roostermaker te worden heb ik dit jaar besloten om de knoop door te hakken en heb ik de cursus roostermaker bij Supportwijs gevolgd. Ik ben zeer tevreden over de inhoud van de cursus en vind dat deze een goed zicht geeft op de werkzaamheden van een roostermaker en de administratie er omheen. Inmiddels loop ik stage op een school om ervaring op te doen."
Jessica (cursist)
Na het afronden van de opleiding tot roostermaker heeft Kevin een baan gevonden als roostermaker. Kevin vertelt: "Als het vak roostermaker je aanspreekt, dan is de opleiding tot roostermaker van Supportwijs echt een aanrader! De theorie sluit goed aan op de praktijk in mijn nieuwe baan en de uitleg van de cursusleider is goed te volgen."
Kevin (cursist)
"Ik heb de cursus voor Roostermaker bij Supportwijs gevolgd, en ben daar zeer tevreden over. Er wordt door haar heel duidelijk uitgelegd wat er allemaal komt kijken om een rooster in elkaar te zetten en wat er van een roostermaker verwacht kan worden. Tevens was er genoeg ruimte voor vragen en werd alles duidelijk beantwoord en uitgelegd. Dus een pluim voor de cursusleider :)"
Evert (cursist)
"De opleiding tot roostermaker geeft vanaf de basis inzicht in het vak van roostermaker. Hierdoor krijg je een goed beeld welke factoren van invloed zijn voor het maken van een goed rooster. De deskundigheid van de trainer, en het feit dat deze een ruime ervaring in het werkveld heeft, zorgt voor een heldere uitleg en realistische praktijkvoorbeelden. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan valkuilen die veelvoudig in de praktijk voorkomen. En overige werkwijzen van een school die vergaande gevolgen kunnen hebben op het maken van een rooster. Een opleiding die meer dan alleen theorie mee geeft."
Nico (cursist)

Blijf op de hoogte! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Interim medewerker nodig?
Bekijk hier de mogelijkheden!